Det växande lilla köksbryggeriet

Mitt ölbryggande började i mitten av maj med en extraktsats från Det lilla köksbryggeriet. Det är ett fantastiskt bra insteg. För en rimlig peng erhåller man en fullt fungerande utrustning med vilken man kan fortsätta att brygga 5-liters extraktsatser för husbehov. Eller så kan man välja att utöka i små steg.

Med vaga barndomsminnen av pappas vindamejeanner nere i källargarderoben kokade jag vört och humlade och silade ner resultatet i en minidamejeanne innan jag pitchade jästen och tröck dit silikonproppen.

IMG_0882

Två veckor senare var det dags för buteljering, och i början av juni kunde jag låta släkt och vänner provsmaka i samband med sonens student.

IMG_0947 

Det var en amerikansk pale ale och den smakade fantastiskt. Men som Jonas Cramby säger, det kan bero på att man har gjort den själv. Hur som helst så var resultatet så bra att jag insåg att man kunde producera egen öl i hemmet för en bråkdel av kostnaden för köpöl och med ett minst lika gott resultat. Och dessutom kunde man ha roligt. Och göra någonting annorlunda.

Jag visste dock redan då att jag måste ta klivet till helmaltsbryggning. Jag ville göra det på riktigt så jag införskaffade den utmärkta introduktionen Brygg öl av Omnipollo-killarna Henom Fentie och Karl Grandin och några ytterligare prylar (jag älskar kit-sporter!) och ingredienser och sen var det dags för Batch 2 – Omnipollos IPA Russian Roulette.

IMG_0929 IMG_1250

Jag mäskade med framgång i en kylväska men hade inte begripit hur man hamnade på rätt SG före kokning och rätt OG efter kokning.  Det var faktiskt en brist i Brygg öl och det var inte förrän jag mailade Henok och frågade som jag förstod hur man gjorde. Jag beställde också två mer detaljerade böcker: John Palmers How to brew samt Ray Daniels Designing great beers. De var förvisso lite för komplicerade för mig i det skedet, men nu efter några batcher har jag stor nytta av dem. Resultatet blev, som synes, ett alldeles för koncentrerat öl, både vad gäller alkoholstyrka och smak. Jag gjorde samma fel med Batch 3, Henok & Grandins Mazarin, men dessa två första helmaltsbryggningar lärde mig oerhört mycket.

Efter dessa lärdommar bryggde jag min första fungerande öl, också den från Henok & Grandin: Omnipollos Nebuchadnezzar. Den är färdig nu i helgen.

Sedan dess har jag bryggt en single hop ale med Amarillo (från Greg Hughes bok Brygg ditt eget öl, även den ganska grundläggande men väl illustrerad och full av bra recept); en klon av Brew Dogs Punk IPA (ett favoritöl), en American amber ale som snart skall buteljeras, och senast en American black ale. Jag kallar den för Blackie som en hyllning till en av Eric Claptons gitarrer (Fendergitarrer är min andra besatthet, en betydligt dyrare hobby kan jag försäkra…) 

IMG_1629Strat%20-%20Black%20Sig%202001%20Shinichiro%20Yoshino

Även om jag har lärt mig mycket på dessa 8 batcher så inser jag att det finns oerhört mycket mer att lära.

Av den anledningen, och för att jag vill kunna prova många stilar på kort tid, så brygger jag ganska små batcher. Jag har ett Mellanbryggverk för 9,5-litersbatcher samt ett litet bryggverk (4,75 L) för tester och försök. Det lilla bryggverket mäskar jag med kastrull i ugnen vilket fungerar alldeles utmärkt. Ock så återbrukar jag min första damejaenne.

Ambitionen just nu är att utveckla och behärska bryggprocessen, lära mig olika stilar, samt att bygga upp en portfölj med egna recept. Jag vill även successivt bygga upp min utrustning. Idag har t.ex. jag införskaffat en Coronakvarn efter att jag vid den senaste bryggningen malde i min elektriska kaffekvarn. Malten blev så pass finmald att jag fick stora problem med mäskningen. Jag passade även på att åka till Kjell & Company och inhandla en induktionshäll (och snart en större kittel då jag bara har en 10-liters idag). Och i förrgår åkte jag till IKEA och köpte ett högskåp och flyttade bryggeriet från köket till tvättstugan. Underdelen av skåpet härbärgerar råvaror och pågående jäsningar medan överdelen innehåller utrustning. Högst på inköpslistan står en större kittel, en bättre kapsyleringsapparat än min Greta som håller på att packa ihop, och lite längre fram ett kylskåp så att jag kan prova på att brygga lager och pilsner.

Långt inne i själen bär jag också på en dröm om ett mikrobryggeri. Vi har två stycken här i Ekerö kommun, Adelsö bryggeri som finns på Systembolaget, samt Nyckelbydahls bryggeri som kör i lite mindre skala. men det borde finnas plats för ett bryggeri på Färingsö också i framtiden…

Advertisements

One comment

  1. Trevlig blogg som jag nu lagt bland favoriter. kul att läsa hur du har utvecklat din bryggning. blev lite nyfiken på “hur man hamnade på rätt SG före kokning och rätt OG efter kokning” vore kul om du skrev lite om detta.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s