American craft beer for (Swedish) dummies

This page is aimed at readers who wish to enter the world of American craft beer from a novice position. It gives a few humble recommendations and tips from someone who was a complete and ignorant novice just a short while ago and departs from the possibilities available for Swedish customers who live under the yoke of a Commie-Fascist-Taleban alchohol law. And for all of you who don’t habla, it’s in Swedish.

Vill du börja utforska amerikansk hantverksöl? Lycka till. Vissa påstår att de senaste 3-4 deceniernas utveckling inom ölvärlden har ägt rum i USA och utbudet är vid det här laget enormt. Sedan början av hösten 2015 har USA mer än 4000 bryggerier vilket inte har varit fallet sedan 1870 och den enorma tillväxten tillräknas segmentet som benämns craft beer vilket inbegriper bryggerier som brukar kallas craft, micro eller ibland nano. Och bara en rännil av detta utbud finns enkelt tillgängligt för den svenska konsumenten. En sökning på Systembolagets hemsida ger att det finns 183 sorters öl från USA, vilket överträffas av såväl Belgien och England, och naturligtvis Sverige. Å andra sidan är utbudet inte alls dumt för novisen utan faktiskt en ganska bra utgångspunkt om man vill börja försiktigt innan man nördar ner sig totalt.

Här är några tips baserade på min löjligt korta erfarenhet. Jag hoppas att det kan hjälpa dig att få uppleva något som du inte har upplevt förut, precis som hände mig.

Men först, skaffa dig några ordentliga glas. Amerikanare, särskilt craftbeerfolk, verkar föredra så kallade shaker pints vilka kanske ser bra ut på bild men som suger som ölglas. Jag rekommenderar istället 2-4 tulipglas från t.ex. Spiegelau:

GL4991674

Spiegelau har gett ut en hel serie craftbeerglas och jag har provat dem alla men nu står de längst bak i glasskåpet. Det här glaset är allt du behöver. Ett alternativ är Spiegelaus rödvinsglas. Finns ofta i 4-pack till bra pris på Cervera i Sickla t.ex.

Systembolaget har, tack och lov, ett antal stabila amerikanska producenter i sitt ordinarie sortiment. De spottar ur sig några pålitliga produkter som ger en ganska hyfsad inblick i den amerikanska craftbeerrörelsens historia och ställning. Här följer några förslag på trepack som är tillgängliga och, enligt min mening, illustrativa i sammanhanget. Tillsammans med ett par tulipglas är de lämpliga för två personer. Respektive varunummer länkar till produkten på Systembolagets hemsida.

Det historiska paketet

Som en ren introduktion skulle jag vilja föreslå följande trepack:

Untitled-1

Anchor Steam Beer (1575) Flaska 355 ml, 4,8 %, 23:90, ordinarie sortimentet
Den dominerande versionen av craftbeermyten gör gällande att den första vågen började då Fritz Maytag köpte det konkurrshotade bryggeriet Anchor Brewing i San Fransisco i mitten på sextiontalet, ryckte upp det och började marknadsföra flaggskeppet Anchor Steam Beer i början av sjuttiotalet. Det är en traditionell amerikansk ölstil som inte är särskilt hip här i Sverige men vars betydelse knappast kan underskattas då det var ingången i craftbeervärlden för många framgångsrika figurer i rörelsen t.ex. Greg Koch, Mitch Steel (Stone Brewing), Ken Grossman (Sierra Nevada) och Tony McGee (Lagunitas).
Steam beer är en hybrid: den är jäst med lagerjäst vid aletemperatur (ca 18 grader). Den har en enkel maltnota med plae alemalt och lite karamellmalt och är humlad med Cascade, den kanske vanligaste amerikanska humlen.

“Maltig, fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, apelsinskal och halm” (Systembolaget 2015)

Anchor Liberty Ale (1593) Flaska 355 ml, 5,9 %, 23:90, beställningssortimentet
Inte nog med att Fritz Maytag väckte liv i det gamla Anchorbryggeriet och återupprättade en ursprunglig amerikansk ölstil, 1976 skapade han även det som är dagens stora craze: den amerikanska IPAn. Fritz tänkte inte göra som alla andra amerikanska företag och tillverka en jubileumsprodukt till 1976. Istället tänkte han passa på året innan och fira Paul Reveres berömda ritt för att varna den koloniala milisen för de antågande britterna. I efterhand betraktas Liberty Ale som den första amerikanska IPAn. Den låga beskan gör att den kanske inte ryms i stildefinitionen längre, men att smaka på den är att inse var det började. Den har ett mycket enkelt recept, bryggd på amerikansk tvåradig pale alemalt och humlad med Cascade, den kanske vanligaste amerikanska humlen. Anchors husjäst ger den en omisskännlig karaktär.
Beställ på nätet och hämta upp på ditt lokala bolag efter några dagar.

Sierra Nevada Pale Ale (1525) Flaska 355 ml, 4,8 %, 23:90, ordinarie sortimentet
Det här är arketypen för en amerikansk pale ale, det som vissa kallar APA. Det är den första öl som Ken Grossman bryggde när han startade Sierra Nevada 1980 och i jämförelse med dagens kaliforniska pale ales och IPor är den, liksom Liberty Ale, minst sagt beskedlig. Istället skulle jag kalla den elegant. Det är nog mitt vanligaste “chef’s wine”, särskilt i grilltider.
Vad jag tycker att SN Pale Ale visar är hur de tidiga amerikanska ölrevolutionärerna tog de klassiska europeiska stilarna och gjorde om dem efter amerikanska förutsättningar. Således är maltnotan i en Sierra Nevada Pale Ale lika enkel som i en engelsk bitter (pale alemalt och lite karamellmalt) men humlad med Cascade istället för Goldings. Därför är det intressant att testa en Sierra Nevada Pale Ale sida vid sida som en Fuller’s ESB. Även om de är kusiner så är de påtagligt olika. Men att APAn är en utvandrad bitter råder inget tvivel om.

“Fruktig smak med tydlig beska, inslag av aprikosmarmelad, honung, örter, ljust bröd och apelsin” (Systembolaget 2015)

Lagunitas paketet

Nästa trepack syftar både till att ge en bild av hur amerikansk (Indian) pale ale smakar idag samt till att introducera ett annat stabilt amerikanskt bryggeri – Lagunitas. Även om jag är svårt förtjust i flera amerikanska bryggerier så måste jag nog säga att Lagunitas är en favorit. Jag kan tänka mig att de inte anses tillräckligt fina och crediga av somliga men de har en och bred och listigt utformad portfölj och de levererar med konsekvent kvalitet. Nu har de sålt halva bolaget till Heineken vilket har skapat ett sabla liv i craftbeerrörelsen. Jag tänker att så länge det inte påverkar deras öl på annat sätt än att den kommer till Sverige snabbare och färskare, så kan det kvitta. Så, som en introduktion till Lagunits, och som en lite lektion i pale alens tripp-trapp-trull-logik så skulle jag föreslå följande trepack som sedan IPAns intåg i ordinarie sortimentet tidigare i år numera finns enkelt tillgängligt:

Untitled-2

Jag tycker att det här är en ursnygg och pedagogisk bryggarportfölj med en pale ale, en IPA och en dubbel-IPA som bygger på i stort sett samma recept men i olika skala. Den här trippeln (vilken jag gett bort som present fast i sexpack och tillsammans med några Spiegelau IPA-glas flera gånger) är en utmärkt bra (början på en) fredagskväll.

Lagunitas New Dogtown Pale Ale (1697) Flaska 355 ml, 5,9 %, 21:90, ordinarie sortimentet
Den här kom 1995, 15 år efter Sierra Nevada Pale Ale, och det märks. Här är beskan högre, det är mindre karamellmalt och betydligt mer smak och doft från humlen. Torr, ljus och frisk. En fantastisk pale ale.

“Nyanserad, humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av apelsinskal, honung, tallbarr och rågbröd” (Systembolaget 2015)

Lagunitas IPA (89607) Flaska 355 ml, 6,2 %, 22:90, ordinarie sortimentet

Det märks även att det hänt saker (i Kalifornien) mellan 1975 då Anchors Liberty Ale presenterade den amerikanska IPA och 1995 då Lagunitas IPA kom. DEt här är en storebror till deras pale ale med fylligare maltkropp. Passar fantastiskt till grillat och direkt på en New Dogtown Pale Ale. Om Liberty Ale representerade första vågens IPA så representerar den här andra vågens IPA. En stilbildare.

“Nyanserad, tydligt humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av sirapslimpa, grapefrukt och örter.”  (Systembolaget 2015)

Lagunitas Maximus (11911) Flaska 355 ml, 8,2 %, 24:90, ordinarie sortimentet
Maximus kom året därpå och är en 150-procentig IPA kan man säga. Den kan nog inte kallas dubbel-IPA eller Imperial IPA med dagens mått mätt, men det gjorde den nog 1996. Det här är en av mina absoluta favoritöl, och om jag inte riktigt vet vad jag är sugen på, och dagen inte är alldeles för ung, så plockar jag ner en Maximus från “alltid-hemma-hyllan”. Men det bör poängteras att det här är en öl som man avslutar snarare än börjar kvällen med. Den är också en utmärkt fortsättning på en Lagunitas pale ale och IPA.

“Nyanserad, fruktig smak med tydlig beska, inslag av apelsinmarmelad, mandarin, grapefrukt, ljus sirap och tallbarr.” (Systembolaget 2015)

I sammanhanget bör det nämnas att Lagunitas sprutar ur sig öltyper förutom dessa tre flaggskepp. Lagunitas som bryggeri har en helt egen smakprofil (antagligen beroende på husjästen och särskilda humlemetoder som jag inte känner till) och om man, som jag, gillar den så kan man hålla utkik efter följande öl som kommer in till Systembolaget med jämna mellanrum:

Lagunitas Gnarley Wine (11206) Flaska 650 ml,10,6 %. 89:-. En amerikans barley wine som kom i litet parti i somras. Har inte provat ännu. Förhoppningsvis en årlig besökare.

Lagunitas Equinox (11618), Flaska 650 ml, 8 %, 69:-. En härligt len havreale som kom i litet parti i somras. Mina flaskor är snart slut. Förhoppningsvis en årlig besökare även den.

Lagunitas Sucks Holiday Ale (11312), Flaska 355 ml, 7,7 %, 25:90. En julöl (!) som man kan dricka året runt. Släpps den andra november 2015. Påminner lite om Maximus men ännumera om…

Lagunitas Brown Shugga’ (11865), Flaska 355 ml, 9,9 %, 30;90. En öl med en egen historia (googla) och farinsocker som är en korsning mellan en dubbel-IPA och en barleywine kanske. Släpptes senast i februari år och kommer säkert igen i början av 2016. Jag har tre kvar i kylen sen förra släppet (då jag nog köpte runt 20 stycken totalt…) som måste räcka till februari. Men gör de inte det så får jag ta till Holiday Ale som är rätt lik.

Därutöver kan man beställa ytterligare några fantastiska öl via Galatea på craftbeer.se. Då får man, via Systembolaget, göra en “privatimport” från Galateas lager här i Sverige vilket är rätt odramatiskt. Ja, tills ölen levereras förstås. Här är några godbitar som finns tillgängliga därifrån:

Lagunitas Cappuccino Stout (Galatea artikelnummer 8144-01), Flaska 650 ml, 9,2 %, 84;90. En imperial stout som jag inte provat men som skall få egen plats i min ölkällare som är under uppbyggnad. Kan också beställas styckevis.

Lagunitas Pils (Galatea artikelnummer SP11782-03), Flaska 335 ml, 6,0 %, 32,90. En fantastisk pilsner! Om svenska industribryggare kunde göra en sån här pilsner så skulle jag köpa öl av dom. Jag skulle till och med betala drygt 30 spänn. Men det kommer aldrig att ske för deras affärsidé är inte att göra fantastisk pilsner. Säljes i sexpack så beställ ett till slutet på maj.

Lagunitas Hop Stoopid (Galatea artikelnummer 11767-01), Flaska 650 ml, 8,0 %, 82,90. En ytterst humlad dubbel-IPA vad jag förstår (jag gillar att Lagunitas inte är så noggranna med ölstilarna). Finns som styckplock eller lite billagre i 6-pack. Den här rankas högt på ölratingsajterna så jag har beställt ett sexpack som jag skall dela med grannen.

San Diego-paketet

Vad jag förstår så har San Diego burit ledartröjan i craftbeerrörelse under de senare åren, speciellt när det gäller humlad pale ale. Till det här paketet är det lite svårare att peka ut tillgängliga öl så istället tar jag upp tre bryggerier som till och från har artiklar i Systembolagets ordinarie- eller beställningssortiment:

Untitled-3

Stone Brewing är det kanske synligaste San Diegobryggeriet, mycket tack vare sin utåtriktade och lite högljudde numera fd CEO Greg Koch, craftbeervärldens svar på Steve Jobs. Fast numera med längre hår och skägg.

index

Systembolaget släpper Stoneprodukter med jämna mellanrum. I år har jag hängt på låset för att få tag moderna klassiker som Stone Arrogant Bastard, Stone Old Guardian som är en barley wine och Stone Imperial Stout som jag vill lagra. Jag har även “privatimporterat” Stone IPA, “the embodiment of the West COast IPA” men den var så gammal (bäst före var passerat med många månader och humlenkaraktären var som bortblåst) att det inte var värt pengarna. När det gäller Stone får man passa på helt enkelt.

Ballast Point är det av San Diegobryggerierna som har det starkaste fästet i Systembolaget sedan de fick in sin fantastiska Sculpin IPA i det fasta sortimentet.

BP 22oz Group Shot_RGB_LR1

Nu den 2 november släpps Grapefruit Sculpin IPA vilken verkligen smakar grapefrukt, samt Habanero Sculpin IPA vilken smakar, wait for it… habanero. Jag har provat den på fat på Sorbon och det är verkligen som att äta chili. De är kul att testa men jag håller mig till ursprungssculpin som nog får betraktas som en typisk West Coast IPA, San Diego style.

Coronado Brewing är från ett svenskt perspektiv ett lite mer anonymt San Diegobryggeri.

tumblr_njmfxfunVN1un5bxmo1_1280

De finns inte heller på Systembolaget så ofta. Däremot kan de privatimporteras från craftbeer.se, t.ex Coronado IPA och Coronado Islander IPA. Vill man ha något mer lättöverkomligt så kan man prova Pomegrate IPA som de bryggde tillsammans med St Eriks i år.

Ett Pale ale-paket

När familjen åt traditionsenligt julbord på Soliden härförleden valde jag en Fuller’s London Pride till maten (de har 50 centilitersflaskor). Min syster blev nyfiken och jag lyckades lura på henne och brorsan varsin flaska med en försäkran om att det inte var “någonting konstigt”, dvs inte alltför craft beer, typ. Så till jul tänkte jag att jag skulle ge henne en liten försiktig introduktion till det konstiga och satte ihop ett enkelt sexpack med tre av Sytembolagets pale ales och en liten historielektion baserat på Terry Fosters och Mitch Steeles böcker i ämnet.pale ales

Berättelsen handlade (kortfattat, A4) om pale alens ursprung i England (representerad av Fuller’s ESB), dess reinkarnation i Chico, CA och den nutida amerikanska tolkningen på västkusten, förkroppsligad av en 90-talsvariant från Petaluma, CA. Lagom för en provning för fyra eller en fredagskväll för två.

Amerikanska IPA-paket

Eftersom jag ofta står och begrundar hyllinnehållet på Systembolagets avdelningar för konstig öl (ej industrilager) observerar jag ofta icke-craft beer nördar som frågar personalen efter “IPA” eller “India Pale Ale”, alternativt letar själva. Inte sällan är det kvinnor som skickats dit av sina karlar med beställningar på just “IPA”.Vilket jag kan tycka är både oschysst och okunnigt. Det ligger ju då nära till hands att sträcka sig efter en Lagunitas IPA med tanke på etiketten, eller en Fuller’s India Pale Ale med tanke på namnet. Men då tycker jag inte att man får rätt upplevelse, särskillt om man sitter hemma framför TV-fotbollen, har skickat sin fru för att köpa öl (finns det sådana män kvar???) och är lite nyfiken på det där “IPA” som alla talar om (ja, förutom craft beer-nördar då som numera verkar likställa IPA med industrilager). Det bär mig lite emot att leka besservisser på Systembolaget men ibland händer det faktiskts att någon frågar när de ser att jag har korgen full med konstigheter. Och då brukar jag föreslå någon av dessa tre:IPAs

Founder’s Centennial tycker jag är en fenonemal representant för den kontemporära amerikanska IPAn. Bra styrka, bra halt av karamellmalt och alldeles lagom humlad. Och mycket pålitlig. Jag har alltid en burk i kylen om jag vill vara säker på att kunna hälla upp en perfekt öl efter att ha gjort en dålig chansning med något nytt och oprövat. Detsamma gäller Ska Brewings Modus Hopperandi, fast jag föredrar nog en Founder’s. Och vill man få en känsla av vad de sysslar med på västkusten, ja, den amerikanska västkusten alltså, så föreslår jag en Sculpin IPA from San Diego-baserade Ballast Point som redan nämts ovan. Där är karamellmalten borta vilket ger en helt annan typ av IPA, som jag gillar lika mycket som den andra. Det finns naturligtvis många andra bra IPA, somliga även på Systembolget t.ex. Oppigårds Indian Tribute, men för newbisen skulle jag rekommendera den här trion som ingång för att få en bra baseline.

—————————-

Det där är nog en lagom inledning på ett amerikaorienterat craftbeeräventyr. Mitt förslag är att man samlar ihop 4 personer (världens bästa början på en parmiddag?), skaffar fyra bra glas, och rangerar ihop respektive paket, helst i den ordning de här har beskrivits eftersom det finns en inbyggd pedagogisk stegringsföljd som även tillåter viss tillvänjning. Jag tror t.ex. inte att det är lämpligt att gå direkt från blaskig industrilager till West Coast IPAs.

Återigen, lycka till, och har ni undringar eller frågor så skriv till magnus (a) troxhammarcraftbeer.se så skall vi se om jag kan ösa ur min begränsade kunskap och erfarenhet.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s